Avem un caz de malpraxis medical câștigat în Sălaj. Decizia a fost luată la limita prescrierii cazului datorită unor avocaţi orădeni. După opt ani de la începutul procesului, fostul şef de la Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență a fost condamnat, definitiv, la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă a unui pacient pe care l-a tratat cu nepăsare, iresponsabil şi superficial. Familia defunctului a avut nervii extremi de tari și puterea de a rezista tergiversărilor multiple și bătăliilor dure purtate de avocați în justiție și, în cele din urmă, va primi daune morale în valoare de 120.000 de euro.
Cum a început totul
Alexandru Chiorean, un zălăuan în vârstă de 53 de ani a suferit un grav accident rutier în comuna Baciu din județul Cluj, în data de 3 august 2015, în jurul orei 19. Acest accident i-a schimbat radical viața de familist și de părinte a doi copii, un băiat și o fată.
Potrivit declarațiilor fiicei sale, Alexandru Chiorean a ieşit singur din maşină. Pentru că nu avea răni vizibile, bărbatul a refuzat inițial să urce în ambulanţă, dar mai apoi a acceptat să fie transportat la Unitatea de Primire Urgenţe din Cluj-Napoca. În urma investigaţiilor, s-a descoperit că el suferise o fractură de coloană vertebrală. Începând din acest moment, totul a luat o turnură mult prea complicată. A fost internat la Secţia Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Medicii i-au explicat că starea sa era gravă şi că se impunea o operație pentru a putea fi salvat. Fără o intervenție chirurgicală erau șanse foarte mari ca el să rămână paralizat. În cele din urmă, bărbatul și-a dat acordul pentru a fi operat. Până la urmă, au fost necesare două intervenții: prima pentru fixarea vertebrelor fracturate, iar a doua pentru înlăturarea unui hematom care a apărut după prima operaţie. Medicii clujeni au informat familia că operaţia a reuşit, cu toate că pacientul a făcut febră în sala de operaţie. Starea de sănătate a fost ulterior favorabilă, astfel că medicii din Cluj au decis externarea bărbatului, în data de 26 august, în urma unor discuţii telefonice purtate cu medicii zălăuani. În biletul de externare se menționează că pacientul în cauză avea o stare de sănătate ameliorată. Prin urmare, Alexandru Chiorean a ajuns pe Secţia Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, fiind preluat în grijă de doctorul Nicolae Bogdan, şeful Secţiei de Neurologie. De aici lucrurile s-au complicat. În data de 11 septembrie 2015, pacientul este externat, iar peste patru zile fiul său îl găseşte mort în casă. La cererea familiei, în data de 17 septembrie s-a efectuat autopsia medico-legală, la morga spitalului. La această procedură au participat, la solicitarea aparţinătorilor: un expert, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale din Zalău, tehnicieni criminaliști, precum şi un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău. Concluziile raportului au indicat faptul că moartea pacientului a fost una violentă, cauza morții fiind legată de o trombembolie pulmonară (blocarea unui vas de sânge din plămân, din cauza unui cheag format în interior), pe fondul traumatismului coloanei vertebrale.
Autopsia a mai indicat și faptul că pacientul prezenta o infecţie masivă cu o bacterie, localizată la nivelul operaţiilor suferite la coloana vertebrală. Deși s-a încercat să se scoată în evidență faptul că această bacterie ar fi fost luată din spitalul din Cluj, unde pacientul a fost operat, medicul legist din Zalău a fost de părere că dacă așa ar fi stat lucrurile, infecţia aceasta putea fi depistată şi tratată corespunzător la Zalău, fără să producă complicaţiile ulterioare și implicit decesul pacientului. Familia a fost profund nemulțumită de faptul că, pe durata celor două săptămâni cât a fost internat în spital, medicul Nicolae Bogdan a manifestat indiferență față de pacient, deși starea de sănătate a bărbatului se agrava văzând cu ochii. Medicul nu a fost curios să afle și să cerceteze cauzele înrăutățirii stării de sănătate, știind foarte bine că Alexandru Chiorean prezenta stări febrile şi alte reacţii specifice unei infecţii intraspitalicești. Totodată, medicul nu a dispus nici efectuarea vreunui examen RMN sau CT anterior externării din Spitalul Județean de Urgență Zalău. Mai grav este faptul că medicul nu i-a prescris pacientului său un tratament cu anticoagulante, deşi acest lucru se impunea. Tot ce trebuia să facă medicul Bogdan în acest caz, ținând cont de faptul că el a depus un jurământ la momentul intrării sale în profesie, era să urmeze protocolul medical adaptat la simptomatologia și vârsta pacientului. Nimic mai mult.
Pe scurt despre dosar
Ancheta penală a durat șase ani, timp în care s-a stabilit cu exactitate tot ce s-a întâmplat în acest caz. În rechizitoriul Parchetului de pe lângǎ Judecǎtoria Zalău, din 10.11.2021, se menționează: „fapta inculpatului Bogdan Nicolae care, în calitate de medic curant al victimei Chiorean Alexandru şi şef al Secţiei de Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cu ocazia externării acestuia din spital, nu a dispus efectuarea unui examen imagistic, deşi analizele şi situaţia clinică a acestuia impunea acest fapt, conform uzanţelor medicale, nu a prescris tratament anticoagulant, deşi se impunea, conduite care au avut drept urmare decesul acestuia, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă”.
Doi ani acest dosar s-a aflat pe rolul instanţei de fond, în care Nicolae Bogdan era inculpat, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău era parte responsabilă civilmente, respectiv instituţia unde medicul în cauză era angajat. Familia a vrut să fie sigură că adevărul nu va fi mușamalizat sau acoperit, astfel că a angajat o echipă de avocaţi de la Societatea de Avocaţi „Doseanu & Asociaţii” din Oradea.
Cine a împărțit dreptatea și a contribuit la câștigarea procesului
Familia pacientului a fost reprezentantă în instanță de o echipă de patru avocați care fac parte din Societatea de Avocatură „Doseanu & Asociaţii” din Oradea. Sentinţa a venit la limită de termen, astfel încât fapta nu a putut fi prescrisă. În data de 11 septembrie s-ar fi atins termenul de opt ani de la comiterea faptei, termen în care, dacă nu ar fi fost dovedită vina printr-o sentinţă definitivă, medicul Nicolae Bogdan ar fi scăpat cu fața curată, nevinovat. În primă fază, familia a obținut o mică victorie în lupta cu sistemul medical din județ. În data de 20 februarie 2023, Judecătoria Zalău a emis o sentinţă penală prin care l-a condamnat pe doctorul Nicolae Bogdan, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata a patru ani. Totodată, el a fost condamnat şi la executarea a 90 de zile de muncă, neremunerată, în folosul comunităţii, precum și la interzicerea unor drepturi civile şi interzicerea dreptului „de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii” pentru o perioadă de patru ani. Instanţa a mai dispus acordarea de daune morale soţiei şi copiilor lui Alexandru Chiorean, în cuantum total de 120.000 de euro, respectiv câte 40.000 de euro fiecăruia dintre aparţinători. Aceste daune trebuie să fie achitate de acuzat, în solidar cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi firma Generali România Asigurare Reasigurare SA – societatea la care medicul avea încheiată poliţa de malpraxis. Desigur, ambele părţi implicate în proces au atacat sentinţa, în apel, fiind nemulțumite de rezultat. Familia a fost nemulţumită de pedeapsă, considerând că aceasta era prea mică, cerând ca medicul vinovat să facă puşcărie, iar daunele morale să fie mult mai mari. Pe de altă parte, medicul acuzat a solicitat anularea sentinţei, considerându-se nevinovat. La rândul său, spitalul vroia să scape cu orice preț de obligația plăţii de daune morale în solidar cu angajatul său. Potrivit procedurilor legale, o dată contestată prima sentinţă, dosarul a ajuns la rejudecare, din nou pe masa magistraţilor clujeni de la Curtea de Apel. Curtea a menținut, în mare parte, sentința dată de Judecătoria Zalău. Aceasta a modificat parţial prima sentinţă, în sensul că i-a ridicat medicului interdicţia de a mai profesa şi interdicţia privind alte drepturi civile, interdicţii care au fost date de prima instanţă.
Cea de-a doua sentinţă, dată la 1 septembrie, este definitivă, astfel că doctorul Bogdan și Spitalul Județean Zalău sunt acum buni de plată.
Contactat cu privire la acest subiect, Răzvan Doseanu – managerul casei de avocatură orădene ne-a declarat că „a fost un proces greu, câștigat la limita prescripției, s-a încercat în repetate rânduri tergiversarea cauzei de către inculpat, iar dacă ar mai fi durat zece zile acesta ar fi scăpat fără nicio vină. Procesul a fost anevoios, din păcate în România este foarte greu să probezi eventualul act medical defectuos al unui cadru medical”. Acesta este motivul pentru care în acest an, Răzvan Doseanu și o parte din angajații și colaboratorii săi vor scoate pe piață o carte având drept subiect teoria și practica judiciară privind malpraxisul medical din țara noastră. În volum vor fi cuprinse mai multe soluții concrete de achitare, iar cazul medicului Nicolae Bogdan va ocupa un loc de cinste. Legat de acest caz pe care l-a reprezentat cu succes, Răzvan Doseanu ne-a mai declarat că a fost profund impresionat de „familia zălăuanului, care a avut o răbdare de fier, aceasta stând într-o tensiune permanentă vreme de opt ani”. În viziunea sa, succesul în acest caz a fost posibil datorită „unei munci în echipă, a fost nevoie să facem un studiu aprofundat al practicii în materie, care știm cu toții că nu este foarte bogată, cazuri câștigate de acest gen sunt rare, din păcate, medicii vinovați de malpraxis de cele mai multe ori nu sunt trași la răspundere”.
Poziția Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău
Evident că acest caz de malpraxis confirmat nu pică deloc bine nici în ochii zălăuanilor, nici ai medicilor angajați din spital și cu atât mai puțin noului manager al celui mai mare spital din județ. Contactată cu privire la această lovitură dură dată sistemului medical din municipiu, Rodica Albert – managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău ne-a spus că se află în concediu de odihnă, însă colegii săi i-au adus la cunoștință faptul că procesul s-a încheiat și i-au trimis sentința. Prin urmare, aceasta a decis ca, în data de 6 septembrie, să convoace comitetul director al spitalului, urmând să se consulte în acest caz, cu toate că sentința este clară și definitivă. Ne-a promis că după această ședință ne va oferi un punct de vedere oficial legat de acest subiect. La cald, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău ne-a declarat că „acest caz este regretabil pentru pacienți și pentru instituție, ținând cont de faptul că în spatele oricărui pacient există foarte multă muncă”. Evident că acest caz de malpraxis reprezintă o ștampilă rușinoasă care afectează, din păcate, indirect, și profesionalismul unor medici de prestigiu din cadrul spitalului, care știu să-și facă bine meseria și care sunt empatici cu privire la fiecare pacient în parte. Desigur, spitalul va plăti partea de bani care i se cuvine în acest caz, dar cu siguranță nu va putea șterge ușor ceea ce s-a întâmplat acum opt ani în acest spital: moartea unui om din nepăsarea, ignorarea și indolența unui medic angajat, în prezent pensionat și resemnat. Viața unui om care a murit cu zile în Zalău valorează doar 120.000 euro și nicio zi de pușcărie? Se pare că da, așa s-a decis!
[…] Avem un caz de malpraxis medical câștigat în Sălaj. Decizia a fost luată la limita prescrierii cazului datorită unor avocaţi orădeni. După opt ani de la începutul procesului, fostul şef de la Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență a fost condamnat, definitiv, la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă a unui pacient pe care l-a tratat cu nepăsare, iresponsabil şi superficial. Familia defunctului a avut nervii extremi de tari și puterea de a rezista tergiversărilor multiple și bătăliilor dure purtate de avocați în justiție și, în cele din… Citeste mai mult […]
Nu numai doctorii ”specialisti” te OMOARA,ci si JUDECATORII INCOMPETENTI cu sute de dosare prescrise,in detrimentul pacientilor fara ”’relatii” sau posibilitatea de asi angaja un avocat bun.Cine zicea oare;”ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT””…de kkt complectez eu,vai de viitorul copiilor nostrii!!!
As vrea sa văd aici și comentariile miilor de pacienți pe care d-nul doctor i-a vindecat ! Medicii își plătesc din propriul buzunar erorile ( deși plătesc toți asigurări de malpraxis obligatorii), dar greselile judecătorilor le plătim de la bugetul de stat, ca parca ei beneficiau de pensii speciale, nu ? E stresant sa condamni un doctor, sa vindeci oameni bolnavi nu e ! Sa vedem cine o sa ne mai trateze, ca nu știu câți dintre cei care arunca acum cu piatra ar fi dispuși sa își sacrifice din viața 6 ani in facultate, între 5 și 7 in rezidențiat și după o întreaga cariera respectabila sa primească asemenea “ recompense “!
Pt familia decedatului nu contează miile de pacienți vindecați de dr Bogdan, contează că tatăl lor a murit !
Trombembolismul pulmonar, ca și tromboza venoasa profunda care îl precede, au manifestări clinice, pe care familia atât de atenta acum la detalii le putea observa atunci când au apărut, cand se putea face ceva pentru a-i salva viața -pentru ca pacientul nu era acasă la doctorul Bogdan, era la domiciliul dumnealui , externat probabil la cerere ( dacă tot ne place sa căutam vinovați? )
un nou acat paun
Regret moartea acestui om și suferința prin care a trecut familia dumnealui.
Dar nu am decât cuvinte de laudă și sentimente de profund respect pentru Domnul doctor Nicolae Bogdan. I-am fost pacient in urma unui accident de mașina. În primul consult făcut de un așa numit Specialist am fost trimis acasă cu prescripția unor calmante. După o săptămână de dureri groaznice m-am dus la Cabinetul Bogdan, unde, după ce m-a întrebat în amănunt istoricul pățaniei și simptomele ulterioare, după un consult riguros, mi-a spus că are bănuiala că mi-am fracturat coloana vertebrală. Am fost programat la un Tomograf a doua zi, și s-a dovedit că avea dreptate: aveam fractură cu tasare a vertebrelor C4 și C5. Am urmat tratament prescris de doctorul Bogdan și am scăpat cu bine…
Îi mulțumesc pe această cale, încă odată regret trecerea acelui pacient, părerea mea sinceră este că trebuia reținut la Cluj și lăsat acasă doar când era în afara oricărui pericol…
Am tot respectul pentru doctorul Bogdan, sunt împăcat cu conștiința mea când afirm că este nevinovat în această speță. Îl consider un medic și un om deosebit, regret necazul și rușinea prin care este nevoit să treacă după jumătate de deceniu în sprijinul nostru, cetățeni obișnuiți.Afirm cu tărie că este nevinovat, dumnealui fiind un om deosebit de empatic; nu avea cum să se regăsească în acest infam rol, descris de niste avocați a căror meserie este să siluiască adevărul!
Îl respect și mă declar solitar cu acest om, Nicolae Bogdan!
Mult curaj în aceste momente, justiția este oarbă nu doar in metaforă, Domnule Doctor!
Îmi asum tot ceea ce am scris mai sus, și vă asigur de respectul, considerația și prețuirea mea Domnule Doctor Bogdan!
Solitar în adevăr cu dumneavoastră – Ioan Tirizică!
Domnul dr. Bogdan Nicolae este medicul care a prelungit viata tatalui meu cu 10 ani. Din partea mea tot respectul pentru Omul Bogdan Nicolae.
Conform legislației in vigoare decesele asociate cu internările / actul medical sunt cele survenite in primele 48 ore post externare.
Nu-mi explic malpraxisul doctorului Bogdan pentru care am mult respect pentru ca a ingrijit-o pe mama cu multa daruire, prelungindu-i viata cu 9 ani. Il cunosc de multi ani si-l respect pentru profesionalism si abnegatie.